Persoonlijk,  Review,  Uncategorized,  Verzorging

Zo gebruik ik een epilator (zonder ingegroeide haren!)

Zo’n 8 jaar geleden vroeg ik al eens een epilator voor Sinterklaas. Dat eindigde op zijn zachtst gezegd in een ramp. Het deed zeer, ik kreeg lang niet alle haren te pakken en ik zat onder de ingegroeide haren die wondjes veroorzaakten. Het heeft wel twee jaar geduurd voordat mijn benen weer normaal waren. Het was verschrikkelijk.

Maar nu ben ik terug! Met nieuwe wijsheden en een “nieuwe” (Kringloop) epilator. En nu gaat het geweldig. Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen, lees je in dit bericht.

Waarom kijken die reclame-vrouwtjes altijd alsof epileren de leukste bezigheid ooit is???

De reden dat ik mezelf weer aan het epileren waagde, is omdat mijn moeder er super enthousiast over is. Daarnaast was ik het zat om ‘s ochtends te scheren en ‘s avonds alweer stoppels te voelen. Ik ging overstag en kocht een (wat oudere) Braun Silk-épil uit de kringloopwinkel voor €5,-. Mocht het niets zijn, dan ben ik in ieder geval geen fortuin kwijt dacht ik nog. Bij deze epilator zat ook een scheerhoofd, waarmee ik mijn bovenbenen doe. Met normaal scheren krijg ik namelijk altijd geïrriteerde en ingegroeide haartjes op mijn bovenbenen, maar met deze elektrische scheerkop niet. Hij scheert namelijk niet precies op de huid, maar laat nog een milimetertje over.
Misschien dat het voor jou ook helpt als je hier last van hebt.

Op naar het stappenplan voor gladde, geëpileerde benen:

Stap 1: Scrubben scrubben scrubben

Zei ik al dat je goed moet scrubben? Doordat ik Keratosis Pilaris heb (lees er hier alles over), heb ik erg snel last van ingegroeide haartjes. De huid maakt te veel keratine aan, wat de haarzakjes verstopt. Je krijgt dan een huid die er constant uit ziet alsof je kippenvel hebt.

Waar ik de eerste keer de fout in ging, was dat ik te lui was om dagelijks even te scrubben. Nu doe ik dat wel trouw en ik merk dat mijn huid daar sowieso heel erg van opgeknapt is.
Ik gebruik scrubhandschoentjes die ik kocht bij de Sostrene Grene, maar ze zijn bij verschillende drogisterijen en online te koop, zoals deze van Bol.com. Ik doe aan beide handen een handschoentje, doe daar wat douchegel op en ga zachtjes over mijn hele lichaam heen, waarbij ik me vooral focus op mijn benen, knieën en bovenarmen.

Ik scrub dus bijna iedere dag, maar in ieder geval om de dag.

Stap 2, Vlak voor het epileren

Ik neem voor het epileren altijd een lekkere warme douche, om zo de huid zacht te maken. Ook scrub ik nog een laatste keer zachtjes, om zo alle haartjes bloot te leggen. Kijk uit dat je dit niet te hard doet, dat irriteert de huid.

Stap 3. Het epileren

De eerste epilator die ik kreeg was deze Braun Silk-épil. De oudere versie die ik kreeg had nog geen lampje, wel super handig! Destijds heb ik mijn epilator de deur uitgegooid, omdat ik er helemaal klaar mee was. Ik zag mezelf écht niet nog een keer door die hel gaan. Daarom kocht ik mijn tweede epilator bij de kringloopwinkel. Het lag er vol mee, waarschijnlijk zijn er meer mensen zoals ik, die de epilator 3 keer gebruiken en hem dan de deur uit gooien. Lekker zero-waste om een 2e handsje te kopen 😉. Ik heb de epilator goed ontsmet met alcohol (je weet maar nooit) en ging aan de slag.

Je houdt de epilator zo, dat de knopjes naar je toe wijzen. Je zet hem op de hoogste stand en zet hem op je been. Dan beweeg je langzaam over je been omhoog. In het begin zal dit erg lang duren, omdat het natuurlijk zeer doet om haren uit je been te trekken. Hou vol! Waarschijnlijk moet je tijdens de eerste dagen iedere dag even epileren om alle haren te pakken te krijgen, ze zitten namelijk allemaal in een andere fase van groei.

Ik ben nu zo’n 4 weken bezig en epileer ongeveer eens per week. Alleen mijn onderbenen hoor, ik probeer langzaam op te bouwen naar mijn bovenbenen. De haren op mijn onderbenen komen nu veel dunner terug en het epileren doet bijna geen pijn meer. Het is echt de eerste paar keren, als iedere haar er een keer uitgetrokken is, valt de pijn echt wel mee.

Stap 4, De nazorg

Na het epileren is het belangrijk dat je je benen goed hydrateert. Ik doe dat met mijn zelfgemaakte bodybutter (Het recept daarvoor plaatste ik vorige week). De lavendelolie die daar in zit kalmeert de huid. Wat ook goed kan helpen is aloë-vera gel of calendulan-zalf. Dat helpt de huid namelijk herstellen.

Update 3-3-2021

Ik kwam er na een tijd achter dat de dikke, vette zelfgemaakte bodybutter er juist voor zorgde dat mijn haarzakjes verstopt raakten, met ingegroeide haartjes tot gevolg. Nu gebruik ik een bodylotion met hyaluronzuur. Dit werkt wel hydraterend, maar is niet vet en verstopt daardoor de haarzakjes niet! Gebruik bijvoorbeeld deze die je via bol.com kunt kopen!

Probeer de rest van de dag wat lossere kleding te dragen, zodat de huid kan ademen en beter de kans krijgt om zich te herstellen. In het begin zal je huid er lang erg rood uitzien, maar na verloop van tijd herstelt het steeds sneller.
Blijf ook goed scrubben op de dagen dat je niet epileert. En gebruik dagelijks een crème om de huid zacht te houden. Haren kunnen moeilijker door een droge huid heenkomen, heb ik gemerkt. Dat lijdt tot ingegroeide haren. Door te hydrateren blijft de huid lekker zacht, zodat haren er makkelijker doorheen komen.

Tóch een ingegroeide haar?

Heb je toch een ingegroeid haartje opgelopen? Balen! Probeer er zo veel mogelijk vanaf te blijven, meestal trekt het binnen een paar dagen weer weg. Probeer de huid zachtjes te scrubben, om zo de bovenste huidlaag wat dunner en zachter te maken. De haar kan dan makkelijker naar buiten komen. Ook Salicylzuur of benzoylperoxide kunnen uitkomst bieden. Dit zijn anti-acné producten, die zorgen dat de ontsteking vermindert. In combinatie met zachtjes scrubben geeft dat de haar de kans om weer normaal te gaan groeien.
In combinatie met bovenstaande tips kan je regelmatig een warme handdoek op de plek leggen. Dit verzacht de huid ook en opent de poriën.

Werkt dit niet en je ziet de haar zitten, dan kan je overwegen om hem zelf te verwijderen. Het is heel belangrijk dat je super schoon werkt, anders doe je meer kwaad dan goed.
Neem een pincet en een speld/naald en ontsmet ze goed met alcohol. Hou vervolgens 5-10 minuten een warme handdoek op het haartje, om de huid te verzachten.
Leg daarna het haartje bloot, maar trek het er niet helemaal uit! Dat zorgt er alleen maar voor dat het volgende haartje dat daar groeit weer zal ingroeien.
Behandel het wondje dat je gemaakt heb met wat alcohol om te ontsmetten en breng wat aloë vera gel aan. Pas wanneer de wond geheeld is kan je de haar er weer uittrekken. Op deze website vind je nog veel meer tips om ingegroeide haartjes te genezen.

En zo doe je dat dus!

Op dit moment hoef ik mijn benen slechts 1 keer in de week te epileren en het aantal haren dat er groeit is ook drastisch verminderd. Ik heb geen voor-foto, maar je kunt wel stellen dat ik een harig meisje ben, haha. Ik had van die lekkere, donkere, stugge haren op mijn benen. Heerlijk ;). De haren die terugkomen zijn nog wel donker, maar doordat het een nieuw haartje is, lijken ze nog niet zo dik. Ik durf rustig een week na het epileren met blote benen de deur uit te gaan.

Heb ik je over kunnen halen om te gaan epileren? Of durf je het nog niet aan? Weet dat de pijn de eerste paar keer onoverkomelijk lijkt, maar je moet echt volhouden. Het wordt vanzelf minder. Nou moet ik wel toegeven dat ik zelf ook maar een held op sokken ben hoor. Ik doe mijn onderbenen, navel en bovenlip met de epilator. Wel probeer ik langzaamaan steeds meer van mijn bovenbenen en schaamstreek mee te nemen.

Liefs, Mariska

P.s. Dit artikel bevat affiliate-links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via mijn link een product koopt. Dit kost jou verder niets en maakt mij heel erg blij! Al die kleine bijdrages zorgen er namelijk voor dat ik deze blog kan blijven runnen :).

2 reacties

  • Natalie

    Ik vind zo’n epilator een martelwerktuig. Ik heb er geld tegenaan gegooid en onderga momenteel een SHR-behandeling bij een beautysalon. Het is wel niet zo definitief als ze suggereren, maar in ieder geval pijnloos.

    • mariska3105

      Dat kan ik me heel goed voorstellen! Ik gebruik hem daarom ook alleen op mijn onderbenen en buik. De rest doet écht te zeer en ik snap niet hoe meiden hun oksels en bikinilijn kunnen doen!
      Als ik over een paar jaar voldoende geld bij elkaar heb gespaard ga ik ook zeker voor laser.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0