Bewust leven,  Gezondheid,  Persoonlijk,  Uncategorized,  Verzorging

Zo hou ik mijn Keratosis Pilaris onder controle

Ik heb Keratosis Pilaris. Dat klinkt als een enge ziekte, maar het valt eigenlijk wel mee. 1 op de 3 mensen heeft deze vervelende, maar onschuldige huidaandoening. Ik heb het, mijn moeder, bij mijn vriend en zijn moeder zie ik het ook. Als je bij dit bericht bent uitgekomen heb jij het waarschijnlijk ook, weet je vast al wat keratosis pilaris is en ben je vooral op zoek naar manieren om het onder controle te houden. Want eerlijk is eerlijk, een huid die er constant uit ziet alsof je kippenvel hebt is niet wat je voor ogen had. Daarom deel ik vandaag hoe ik probeer mijn huid zo zacht mogelijk te houden. En ook een beetje informatie over KP zelf, om het plaatje compleet te maken.

Hallo super flatteuze foto van mijn bovenarm. Even om te laten zien dat ik écht Keratosis Pilaris heb. In het echt ziet de huid er nog wat roder uit.

Wat is Keratosis Pilaris precies?

Keratosis Pilaris is dus een huid die er uit ziet alsof je constant kippenvel hebt. Meestal is dit op zijn hevigst op de bovenarmen, billen en bovenbenen. Het wordt veroorzaakt doordat je huid te veel keratine aanmaakt, waardoor de haarzakjes verstoppen en hard worden. De kans is daardoor ook groot dat je snel last hebt van ingegroeide haartjes. Keratosis Pilaris is niet besmettelijk, maar wel erfelijk. Meestal zie je het voor het eerst wanneer je in de pubertijd komt. Ik weet nog dat ik vroeger super onzeker over mijn armen was. Om eerlijk te zijn is het nog steeds een puntje van onzekerheid, maar ik heb mijn huid wel aardig geaccepteerd op dit moment. (bron) (bron) (bron)

En zo uit het zich bij mij:

Ik heb KP voornamelijk op mijn bovenarmen en achterkant van mijn bovenbenen. Ook een klein beetje op mijn billen en kaaklijn. Op mijn bovenarmen is het het ergst, waarschijnlijk omdat ik er daar gemakkelijk bij kan. Ik heb namelijk de neiging om de opgehoopte bultjes weg te willen krabben, met wondjes als gevolg. Ik weet dat ik het niet moet doen, maar het is een soort tic van me.
Verder heb ik heel snel last van ingegroeide haartjes op mijn benen en irriteren mijn dijen snel, vooral als ik net geschoren heb.
Als laatste heb ik op mijn kaaklijn en in mijn haar regelmatig het zelfde soort harde puntjes als op mijn bovenarmen. Ook een uiting van de KP dus.

KP = een droge en gevoelige huid

Als je Keratosis Pilaris hebt, heb je meestal ook een droge en gevoelige huid. De eerste stap in behandeling, is dus zorgen dat je je huid niet verder uitdroogt en uitkijken met parfum en kleurstoffen. Probeer eens een week of maand alleen maar producten te gebruiken zonder parfum, alcohol en kleurstoffen en kijk hoe je huid hierop reageert.

Ik zorg dat ik dagelijks minimaal 2,5 liter water drink. Regelmatig zit ik tegen de 3 liter aan. Sinds ik dit doe is de huid van mijn gezicht al onwijs verbeterd! Tip: pak nu een glas water en lees daarna de rest van dit artikel 😉

Verder heb ik zelf een bodybutter gemaakt van cacaoboter, jojoba-olie en lavendel- essentiële olie. Die gebruik ik dagelijks op mijn bovenarmen en benen. Ik gebruik nog wel douchefoam met parfum en SLS, puur omdat ik hier nog 6 flessen van op voorraad heb en het ruikt zo lekker. Mocht ik er ooit doorheen komen, ga ik wel een doucheschuim zonder parfum gebruiken.

Update 3-3-2021

Bovenstaande tekst over mijn zelfgemaakte bodybutter is niet meer relevant! Ik kwam er achter dat de dikke, vette bodybutter mijn haarzakjes juist verstopte, met MEER ingegroeide haartjes tot gevolg! Yikes!!
Op dit moment gebruik ik een bodylotion met hyaluronzuur die ik toevallig bij de TK-maxx vond. Op bol.com vond ik deze bodylotion, die volgens mij ook goed zou moeten werken.

Exfoliëren

De keratine die zich ophoopt in de huid, moet er toch een keer vanaf. Dat kun je doen door te scrubben, of een hoorn oplossende peeling te gebruiken, zoals ureum, salicylzuur of vitamine A zuur.

Ik gebruik deze scrubhandschoentjes waar ik wat doucheschuim op doe. Hiermee ga ik over mijn hele huid heen. Het is belangrijk om wel goed te scrubben, maar niet hard te drukken. Daarmee irriteer je je huid alleen maar erger. Youtuber Penny Tovar gaf de tip om je huid te scrubben als ware het het velletje van een tomaat. Die zou je toch ook niet schuren als een malle?

Lekker in de zon!

Waarom is niet precies bekend, maar een huid met KP reageert goed op zonlicht. Bij de eerste zonnestralen dus direct een t-shirtje aan en naar buiten! Natuurlijk moet je uitkijken als het hoog zomer is en jezelf insmeren wanneer nodig, maar probeer je armen en benen zo veel mogelijk aan zonlicht bloot te stellen. In de winter kan een zonnebank uitkomst bieden, maar ook dit moet je niet overdrijven.

Dieet

Naast hetgeen je OP je lichaam smeert, heeft hetgeen je IN je lichaam stopt ook een grote impact op hoe je huid er uit ziet. Probeer suiker, alcohol en sterk bewerkte producten te vermijden.

Ik probeer door de weeks zo clean mogelijk te eten. Veel fruit, groente, yoghurt, vette vis, dat soort dingen. Maar in het weekend laat ik mezelf geregeld gaan. Zo schrijf ik dit bericht ook op zondagavond, 22:00 uur met een (zelfgemaakte, dat wel) chocolademousse aan de linkerkant en een wijntje aan de rechterkant. Voor avondeten had ik dan weer wel een zelfgemaakte pokébowl met zeewier, zalm en wat komkommer on the side. Alles draait om balans.

Wil je wel écht die extra mile gaan om je huid in optimale staat te krijgen, ga dan eens langs de huisarts en laat jezelf testen op voedselintoleranties. Er zijn mensen die zweren bij een glutenvrij dieet, of in ieder geval het vermijden van alcohol en tarwe.

En bovenal…

…kijk wat voor jou werkt, maar hou het wel leefbaar. Keratosis Pilaris is dan wel niet de meest aantrekkelijke huidconditie, maar het is niet levensbedreigend. Na een tijdje moet je ook gewoon accepteren hoe je bent en jezelf mooi vinden ondanks deze flaw. Je kunt veel doen met scrubben, hydrateren en gezond eten, maar als je na een tijdje geen verbetering meer ziet, dan is het nou eenmaal zo. Keratosis Pilaris wordt voor veel mensen met de jaren minder. Bij mij is het nu op 23 jarige leeftijd al heel veel beter dan toen ik een jaar of 12/13 was. Heb geduld en leer in de tussentijd van jezelf houden zoals je bent :). Lees bijvoorbeeld dit bericht: “Geil eens op jezelf”. En onthoud dat er super veel mensen KP hebben. Je bent niet de eerste en zult lang niet de laatste zijn.

Heb jij tips om met Keratosis Pilaris te dealen? Deel ze in de comments!

Liefs, Mariska

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0