Uncategorized

Spullen die ik altijd tweedehands koop

Er zijn een aantal dingen die je liever niet tweedehands wilt kopen: ondergoed, make-up en wc papier bijvoorbeeld. Maar er zijn ook een hoop spullen die je helemaal niet nieuw hoeft te kopen! Spullen die je zelfs beter niet nieuw kunt kopen. Welke spullen dat voor mij zijn, deel ik in dit bericht. Hopelijk kan ik je op wat ideeën brengen.

Waarom tweedehands kopen?

Het is tegenwoordig steeds normaler om spullen tweedehands te kopen. Gelukkig maar, want het heeft echt wel grote voordelen!

Zo is tweedehands kopen een stuk beter voor het milieu, omdat er geen nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven te worden voor jouw product. Én je redt een prima product van de vuilnisbelt. Win-win dus.

Naast dat het beter voor het milieu is, is tweedehands ook nog eens beter voor je portemonnee. Wanneer je geen nieuw product koopt, kan de prijs ineens meer dan de helft lager zijn. En wie wordt daar nou niet blij van? Zo kocht ik eens een epilator van Braun voor maar €5,-. Normaal kosten ze minstens €35,-!

Als laatste kun je bij kringloopwinkels de meest bijzondere en unieke ontdekkingen doen. Kopjes van honderd jaar oud, of een bijzonder schilderij. Weer eens wat anders dan een Ikea potje dat iedereen heeft staan. Zo komen we direct bij het eerste product dat ik nooit nieuw koop:

Plantenpotten

Plantenpotten kunnen verraderlijk duur zijn! Daarom koop ik ze nooit meer nieuw. In kringloopwinkels hebben ze vaak planken vol met potten staan, de een nog leuker dan de ander en vaak niet duurder dan €2,50.

Op die manier heb ik nu voor €15,- mijn hele huis vol staan met mooie potten.

Planten

Om in het zelfde thema te blijven: de planten zelf. Ik hou van planten, maar ook die kunnen ineens veel duurder zijn dan je dacht. Daarom stek ik nu mijn eigen planten om ze te vermeerderen en ruil ik regelmatig stekjes met kennissen.

Op marktplaats zijn ook veel advertenties voor goedkope stekjes te vinden en heb je wel eens van Stek.app gehoord? Een app speciaal om stekjes te ruilen!

Ik vind het ook gewoon wel wat hebben, een plantje dat je ooit als baby hebt gekregen en nu ineens een volwassen plant is. En bijkomend voordeel: ik mag van mijn vriend eigenlijk geen nieuwe plantjes maar een kleintje valt niet op 😉

Wil je liever een grote plant, ook dan kan marktplaats uitkomst bieden. Er staan regelmatig uit de kluiten gewassen Monstera’s of andere grote planten op. Mensen verhuizen, oma’s komen te overlijden en de planten blijven over. Mijn droom is om een soort kas-aanbouw aan mijn huis te hebben, die ik helemaal vol kan zetten met grote planten en een relaxhoek.

Auto

Ik zie het nut niet in van een nieuwe auto. Ze zijn ontzettend duur, vaak ga je een lening aan om hem te kunnen kopen én binnen de kortste keren rijdt iemand anders een deuk in jouw prachtige nieuwe autootje. Of je let zelf niet op en je rijdt tegen een paal aan.

Ik heb drie jaar geleden mijn eerste eigen auto gekocht: een Daihatsu Cuore uit 2000 voor €600,-. Trots dat ik was! Dit schattige karretje brengt me overal waar ik wezen moet, hij kon mijn (toen nog) beginnende rijstijl aan en ik hoefde niet panisch te zijn dat er iets mee zou gebeuren. En bovenal: Ik heb hem helemaal zelf gekocht.

Er zijn al zó veel auto’s op de markt, waarom zou je het milieu nog verder schaden door te vragen om nóg een auto. En voordat je het opbrengt: er zijn zat tweedehands auto’s te koop die ook nog eens zuinig rijden. Dat is dus geen excuus.

(school) boeken

Hetgeen dat tijdens mijn studietijd het meeste pijn deed, was het moeten kopen van de boeken. Boeken van soms wel 600 bladzijden dik, waar je misschien 1 hoofdstuk uit gebruikt. Zonde van het geld, maar ook van de bomen die in zo’n onwijs dik boek gaan. Daarom heb ik mijn boeken zo veel mogelijk tweedehands gekocht. Op die manier waren de kosten lager en hoefde ik minder bomen om te kappen tijdens mijn studietijd.

Mijn aantekeningen maakte ik altijd in OneNote, waardoor ik niet overal losse blaadjes had slingeren.

Nou moet ik wel een kleine shout-out naar Inholland geven: alle verslagen heb ik online in mogen leveren. Het enige dat op papier gaat, zijn de tentamens. Dit heeft volgens mij een half bos aan papier bespaard.

Verder koop ik al jaren geen nieuwe, papieren boeken. Helemaal nu ik mijn E-reader heb, wil ik geen papier meer! Zo kan ik een goede schrijver direct steunen, zonder papier te moeten verspillen.

Kleding

Hier zit voor mij nog een hoop werk aan de winkel, dat zeg ik heel eerlijk. Op de een of andere manier heb ik niet het geduld om door kringloopwinkels te struinen, op zoek naar dat ene truitje. Of om te wachten op United Wardrobe totdat dat ene kledingstuk dat ik graag wil er op staat. Daarom ben ik deze zomer een no-new-clothes challenge aangegaan. De hele zomer koop ik geen nieuwe kleding. Nou heb ik tot nu toe nog helemaal geen kleding gekocht, dus dat gaat goed! Op 1 ding na dan: een paar happysocks met super schattige bloemetjes. Maar gezien shoppen een grote hobby van me was, ben ik best trots op mezelf.

Wat zijn spullen die jij altijd tweedehands koopt? En waar heb je juist heel veel moeite mee?

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0