Zoektocht naar een nieuwe anticonceptie
Al vanaf mijn 15e gebruik ik anticonceptie. Ik begon destijds met de pil, net zoals bijna ieder ander meisje van mijn leeftijd. Zodat ik “wat regelmatiger ongesteld zou worden”, vertelde ik mijn moeder. Stiekem had ik plannen met mijn toenmalige vriendje, haha. De pil heb ik tot aan mijn 18e geslikt, daarna wilde ik iets anders. Iets wat ik niet kon vergeten. Vlak na mijn 18e verjaardag heb ik daarom een Mirena-spiraal (hormoonspiraaltje) laten zetten en nu, vlak voor mijn 23e verjaardag, is het tijd om deze te laten vervangen. Maar waardoor? Ga ik terug naar de pil? Neem ik een nieuw spiraaltje? Een met hormonen, of met koper? Ik weet het niet meer! Schrijven helpt me om mijn gedachten op een rijtje te zetten, dus ik maak gewoon een blogpost over mijn afwegingen wat betreft anticonceptie. Lees je gezellig mee?
Aangezien ik nu bijna 23 ben, een huurappartementje heb en nog geen vaste baan, moet er anticonceptie komen. Condooms alleen zijn geen optie, ik zou constant bang zijn dat die scheuren en niet echt kunnen genieten van de seks. En onthouding? Welke sadist heeft dat uitgevonden?
De pil
De anticonceptie waar de meeste meisjes als eerste mee in aanraking komen, is de hormoonhoudende pil. Gedurende 21 dagen slik je dagelijks een klein pilletje dat hormonen afgeeft. Deze hormonen zorgen er voor dat er geen eisprong plaatsvindt en dat er dus geen kans is dat je zwanger wordt. Na 21 dagen slik je 7 dagen geen pil, waardoor je ongesteld wordt.
Zoals eerder gezegd heb ik de pil 3 jaar lang geslikt. Ook slikte ik hem regelmatig door als de menstruatie mij even niet goed uitkwam. Tegen het einde van de 3 jaar had ik echter regelmatig doorbraakbloedingen en ik was het ook gewoon zat om iedere dag aan dat rotpilletje te moeten denken. Tijd voor iets anders!
Voordelen van de pil
- Betrouwbare manier van anticonceptie, mits juist gebruikt
- Makkelijk in gebruik
- Geeft je de mogelijkheid je menstruatie te timen
Nadelen van de pil
- De hormonen kunnen bijwerkingen geven (klik hier voor de bijwerkingen)
- Als je hem vergeet neemt de betrouwbaarheid af
- Je kunt doorbraakbloedingen krijgen
Het Hormoonspiraaltje
Na de pil ben ik direct overgegaan op het hormoonspiraal. Een klein ankertje dat in je baarmoeder geplaatst wordt. Sommige vrouwen vonden het zetten de ergste horrorervaring die ze ooit gehad hebben. Bij mij viel het allemaal wel mee. Het hormoonspiraal geeft hormonen af in de baarmoeder die de eisprong voorkomen en het baarmoederslijmvlies dikker maken, waardoor zwanger worden zo goed als onmogelijk is. Dit spiraaltje laat je zetten bij de huisarts of gynaecoloog en beschermt 5 jaar.
Zoals eerder gezegd heb ik mijn hormoonspiraal nu bijna 5 jaar en moet deze dus vervangen worden. Op zich heb ik weinig last gehad. Het zetten viel heel erg mee bij mij en ik heb verder geen last gehad van complicaties. Mijn menstruatie bleef soms uit en was soms heel licht. Het afgelopen jaar ben ik regelmatig ongesteld, maar wel heel licht. Er zijn mensen die aangeven de draadjes te kunnen voelen tijdens het vrijen. Mijn ex klaagde hier ook over, maar mijn huidige vriendje niet. Ze schijnen ook na verloop van tijd zachter en minder goed voelbaar te worden, dus wellicht heeft dat er mee te maken.
Mijn twijfel om weer een nieuw hormoonspiraal te laten zetten komt door de mentale bijwerkingen die het spiraal zou hebben. (Klik hier voor de bijsluiter ). Zo wordt de kans op schimmelinfecties groter, heb je kans op hoofdpijnen en neerslachtige gevoelens, overmatige lichaamsbeharing en opgeblazen gevoel. En laat ik nou van al deze dingen last hebben. Dat is de reden dat ik niet klakkeloos een nieuw spiraaltje wil laten zetten, maar nu op zoek ben naar nieuwe methoden.
Voordelen:
- Zeer betrouwbaar
- Je hoeft er 5 jaar niet om te denken
- Menstruatie kan minder worden of zelfs uitblijven
Nadelen:
- Zie bijwerkingen bijsluiter
- Moet gezet worden bij huisarts
- Zetten kan (zeer) pijnlijk zijn
- De touwtjes kunnen gevoeld worden tijdens de seks
Anticonceptiering (Nuvaring)
De nuvaring is een flexibel ringetje dat je in de vagina plaatst. Deze ring geeft hormonen af gedurende 1 maand. Daarna moet hij vervangen worden. Je hoeft dus slechts 1 keer per maand aan je anticonceptie te denken. Ook kan je met deze ring invloed op het moment van menstruatie uitoefenen.
De bijwerking waar ik het bangst voor ben, is de vaginale schimmelinfectie, aangezien ik daar nu al behoorlijk last van kan hebben. Klik hier voor de volledige lijst.
Voordelen:
- Je hoeft er maar eens per maand aan te denken
- Geen/weinig kans op depressieve klachten
- Je kunt je menstruatie tot op zekere hoogte sturen
Nadelen:
- Grote kans op schimmelinfectie (hierdoor valt de ring voor mij al af, omdat ik hier vatbaar voor ben)
Koperspiraal
Het koperspiraal wordt, net zoals het hormoonspiraal, in de baarmoeder ingebracht. Deze versie van het spiraal is ook van plastic, maar in plaats van hormonen is het omwikkeld met koper. Dit koper zorgt er voor dat jouw vagina en baarmoeder een giftige omgeving worden voor sperma. Je eisprong blijft wel intact en dit spiraal bevat geen hormonen die met je lichaam en humeur aan de haal kunnen gaan.
Een koperspiraal kan 5 tot 10 jaar blijven zitten.
De enige échte bijwerking die een koperspiraal heeft, is dat hij in het begin je menstruatie kan verzwaren. Helemaal wanneer je net van een hormonale anticonceptie af komt, omdat je lichaam dan weer in een natuurlijk eigen ritme moet komen. Verder zijn er gevallen waarbij klachten van zink tekort optreden, vanwege de verhoogde hoeveelheid koper in je lichaam. Dit is echter met zinktabletjes gemakkelijk op te lossen.
Omdat ik van het hormoonspiraaltje zelf geen last heb, verwacht ik dat ik van een koperspiraaltje ook geen last zal hebben.
Voordelen:
- Amper bijwerkingen
- Je bent 10 jaar beschermd
- Goedkoper dan hormoonspiraal
Nadelen:
- Menstruatie moet weer zelf op gang komen, dit kan pijnlijke en onregelmatige menstruaties tot gevolg hebben
- Zetten kan flink pijnlijk zijn (maar niet erger dan hormoonspiraal)
- Er gaan wel verhalen van vrouwen die schimmelinfecties krijgen door dit spiraal. Maar die heb ik met het hormoonspiraal ook, dus daar zal niet zo veel aan veranderen, haha.
Ik weet dat er nog veel meer soorten van anticonceptie zijn, maar omdat het hier om mijn afweging gaat (en sommigen voor mij niet eens de overweging waard zijn) heb ik ze in dit artikel ook niet verder genoemd.
De keuze voor mijn volgende anticonceptie
Uiteindelijk heb ik tóch gekozen voor het koperspiraal, ondanks de waarschijnlijk zwaardere menstruaties en kans op schimmelinfecties. Die infecties heb ik met het hormoonspiraal ook al, dus dat is geen reden om het koperspiraal te laten. Daarnaast heb ik in zoverre last van de verdere bijwerkingen van het hormoonspiraal dat ik gewoon eens wil weten hoe mijn lichaam het zonder al die hormonen doet. Mocht ik na een half jaar tot een jaar nog steeds last houden van vanalles, dan kan ik altijd weer terug naar het hormoonspiraal of de pil gaan. Voor nu ga ik het gewoon proberen.
De eerste afspraak bij de huisarts is gemaakt en waarschijnlijk krijg ik mijn koperspiraal over twee weken. Het “leuke” aan deze switch naar koper is dat ik de mogelijkheid krijg om meer en betere reviews over menstruatieproducten te schrijven. Stiekem heb ik daar best zin in, hahaha. Over ongeveer een maand kun je de eerste review verwachten.
Liefs, Mariska
3 reacties
Pingback:
Pingback:
Pingback: