Bewust leven,  Uncategorized

Geen wegwerptasjes gebruiken ~ Duurzame voornemens 2019

Minder afval Archieven - Pagina 8 van 10 - Moeders Minimalisme

In 2019 heb ik besloten om niet in 1 klap mijn hele leven te verbeteren, maar om het geleidelijk te doen. Iedere maand heb ik een duurzaam focuspunt en in februari is dat het gebruik van wegwerptasjes. Plastic of papier, het is beiden zonde van het materiaal en slecht voor het milieu! Vandaag deel ik waarom ik stop met alle wegwerptasjes en deel ik alternatieven.

De reden

De reden dat ik geen wegwerptasjes meer wil gebruiken lijkt me duidelijk: ik ben bezig mijn leven zo duurzaam mogelijk in te richten en wegwerp tasjes passen daar simpelweg niet tussen. Dat plastic tasjes slecht voor het milieu zijn, dat weten we onderhand wel, maar hoe zit dat met papier? Dat kun je toch gewoon recyclen, of het vergaat uiteindelijk? Wat is daar zo slecht aan?

Waar je plastic tasjes een aantal keer kunt gebruiken tot ze scheuren, zijn papieren tassen na 1, hooguit 2 keer gebruiken echt wel op. Ook zal je een papieren tas niet zo snel opvouwen en meenemen bij het boodschappen doen. Daarnaast zijn voor papieren tasjes bomen nodig. Véél bomen, als je bedenkt dat het plastic tasje door steeds meer winkels wordt vervangen door een papieren variant.
De productie van een papieren tas is zelfs vervuilender dan de productie van een plastic tasje, kijk maar:

image description
Afbeelding afkomstig van letstalkplastics.com

Het enige voordeel van een papieren tas boven een van plastic is dat de papieren tas uiteindelijk vergaat, terwijl een plastic tasje nog een jaartje of 1000 blijft rondzwerven.

Duidelijk, maar wat moet ik dan?

Er zijn tal van winkels die linnen/katoenen tassen verkopen, of stevige boodschappen tassen van gerecycled plastic. Zulke tassen gaan wel 20 jaar mee! Mijn moeder heeft de zelfde boodschappentassen al zo lang ik me kan herinneren, hahaha.

De goedkoopste varianten vind je bij de Kruidvat (vaak kun je ze daar zelfs met klantenpunten betalen), Albert Heijn of Xenos. De super standaard winkels. Ga je liever voor een super duurzame tas, dan zijn er een aantal opties die je beter kunt nemen

  • Maak zelf een boodschappentas van een oud t-shirt, of overhemd
  • Kijk eens rond in een kringloopwinkel, die hebben vaak een hele hoop tassen liggen die geschikt zijn voor boodschappen
  • Pandoe.nl heeft hele leuke net-tassen voor het zachte prijsje van €5,- (en nog veel meer mooie, handige spulletjes)
Boodschappennetje 100% katoen ecru
  • Zelfs op bol.com zijn tal van duurzame boodschappentassen en -netten te vinden, zoals deze van 100% katoen die wel 30 kg. kan dragen!
  • Dille & Kamille heeft online en in de winkel de leukste tassen te koop in alle soorten en maten! Of je nou veel of weinig boodschappen nodig hebt, je vindt hier de perfecte maat voor een leuke prijs.

Dat ga ik sowieso vergeten, zo’n tas

Dat dacht ik in het begin ook, maar uiteindelijk valt dat hartstikke mee. Vooral de boodschappennetjes zijn super klein op te vouwen en wegen bijna niets. Daardoor is het makkelijk om er standaard 1 of 2 in je vaste handtas te hebben. Ook zijn ze niet al te duur, zeker een pré voor mijn studentenloontje.

En alle plastic tasjes die ik nog heb?

Ken je dat, zo’n plastic tas gevuld met plastic tasjes? Ook ik maak me schuldig aan het hoarden van tasjes. Vind het zonde om een prima plastic tasje weg te gooien en je weet nooit wanneer het nog van pas komt.

De plastic tasjes die ik nu nog in mijn bezit heb ga ik niet zomaar weggooien. Ik bewaar ze voor het geval ik tóch een keer liever een wegwerp tasje gebruik. Zoals wanneer ik iets heel erg smerigs moet vervoeren, of als ik iets waterdicht wil maken.

Wel ga ik proberen om zo lang mogelijk met mijn voorraad te doen en ze alleen in de aller uiterste nood te gebruiken!

Dus, geen excuses meer, allemaal een herbruikbare tas aanschaffen

Als je al die 25 centjes van plastic tasjes bij elkaar optelt, heb je je nieuwe tas er al binnen 2 maanden uit! Die stomme wegwerptasjes zijn een dure hobby als je er zo over nadenkt!
(Als je een tas van 10 euro aanschaft en 20 plastic tasjes per maand aanschaft. Geloof het of niet, maar ik deed dat.)

Wat vind jij van plastic en papieren tasjes? Ga je ook switchen, of ben je nog niet overtuigd? Laat het me weten in de comments!
Liefs, Mariska

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0