Bewust leven,  Uncategorized

Ken je Collaction.org al?

Per toeval ben ik collaction.org tegen gekomen. Hoe precies weet ik niet meer, volgens mij hadden ze een advertentie op Instagram staan over een Slow Fashion Season. Aangezien ik bewuster met mijn aankopen en geld om wil gaan, leek dit me een ontzettend leuke challange om aan mee te doen. Mijn interesse was gewekt en ik ben verder gaan kijken op Collaction en alle gave acties die ze organiseren.

Voorbeeld van een challenge: 10% minder afval produceren

Het doel van collaction

Het doel van Collaction is om met een collectief tot actie te komen. Wanneer 1 persoon een verandering maakt, merk je daar namelijk niet zo veel van. Zodra meer mensen een kleine verandering maken, merk je daar juist heel veel van! Dat is de filesofie van Collaction. Heel simpel ziet dat er zo uit:

De leukste acties

Op Collaction staan verschillende acties, dit zijn degenen die ik het leukst en voor mij meest haalbaar vind:

Slow fashion season

Dit project is onderhand al gesloten, maar dat betekent niet dat je niet meer mee kunt doen. Slow fashion season komt er op neer dat 10.000 mensen in de zomer van 2019 geen nieuwe kleding kopen. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën die er zijn. Om nog maar te zwijgen over de armoedige omstandigheden waar de werknemers in verkeren. Lees hier een bericht wat ik daar over schreef. Aangezien ik toch al van plan was om deze zomer geen (nieuwe) kleding te kopen is het hartstikke leuk om op deze manier mijn steun te betuigen!

Vegan Breakfast September

Een vegan dieet heeft enorme voordelen voor de planeet, onze gezondheid en de dieren. Er zijn veel mensen die wel geïnteresseerd zijn, maar de stap om compleet vegan te gaan te groot vinden. Daarom is deze actie bedacht: een maand lang een vegan ontbijt nemen. Op die manier voelt het niet als een onwijze commitment, maar begin je de dag al met een goede daad. Dat voelt toch heerlijk? Na die maand is de nieuwe gewoonte al aardig ingesleten en is het makkelijk om er mee door te gaan. Misschien besluit je zelfs om ook vegan te gaan lunchen.

Een maand lang mokken in Moktober

Ja, deze actie is al van een aantal maanden geleden, maar daardoor niet minder relevant! Het draaide er om dat iedereen op een groot kantoor voor de maand oktober een papieren koffiebekers gebruikte, maar een eigen mok. Dat kan je natuurlijk ook op je eigen kantoor implementeren. Neem gewoon eens je eigen mok mee en zet die op tafel. Of vraag de secretaresse een memo naar alle collega’s te versturen om deze challenge aan te gaan. Stiekem vind ik koffie uit een stenen/glazen mok ook veel lekkerder dan uit een papieren bekertje.

Eerlijk bankieren

Overstappen naar een andere bank. Het klinkt als onnodige gedoe. “Zoveel geld heb ik niet, dus het maakt geen groot verschil waar het staat.”
Toch zijn er genoeg redenen om wel over te stappen naar een eerlijke bank. Want zoals de filosofie van Collaction stelt: als meer mensen het doen, doet uiteindelijk iedereen het.
Bekijk onderstaande afbeelding maar eens, waarin staat hoe de verschillende banken scoren op bijvoorbeeld klimaatverandering, wapens en bonussen. Aegon en ING scoren het laagst op bonussen, wat betekent dat veel van het verdiende geld daar aan opgaat. Met jouw geld steun je dus vooral de topmensen, terwijl klimaatverandering en dierenwelzijn beiden niet gesteund worden.

Ik zit zelf het overstappen naar een duurzame bank ook nog steeds uit te stellen. Voornamelijk omdat ik denk dat het gedoe is. Ik weet wel dat ik mezelf een stuk beter voel wanneer ik het gedaan heb. Het staat dus op de planning en zodra het zo ver is licht ik jullie in!

En er is nog veel meer

Op collaction staan nog veel meer leuke challenges om aan mee te doen. Ook komen er regelmatig nieuwe online en kan je je eigen challenge starten! Het helpt je op ideeën te komen om de wereld een stukje duurzamer te maken en doordat je ziet dat meer mensen het doen, ben je zelf ook sneller geneigd om vol te houden. Ik ben fan!

Had jij al eens gehoord van Collaction?

Liefs, Mariska

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0