Persoonlijk,  Spiritualiteit,  Uncategorized

Je ‘Ego’, is die nou goed of slecht?

Als we het hebben over ons ‘Ego’, praten we meestal negatief. Je ego zou jouw vibraties omlaag willen trekken, zodat je lekker veilig op aarde blijft in plaats van te gaan zweven in het universum. Een ego is slecht, zorgt er voor dat je nooit zal ontwaken en het maakt je ongelukkig. Heel zwart-wit gezien, zou je je dus van dat ego moeten ontdoen, wil je ooit echt gelukkig kunnen worden. Zo denk ik er echter niet meer over. Ik zie het ego meer als een soort overbezorgde moeder, die niet wil dat haar schatje iets overkomt. Dit en meer informatie over ego’s en hun nut vind je in dit artikel.

Wat is een ego precies?

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen wat jouw ego nou precies is. Een ego is een soort overlevingsdrang, een oerdingetje. En in de tijd dat er nog zomaar een leeuw uit de bosjes kon springen, was hij heel handig. Aan de hand van eerdere gebeurtenissen wil een ego voorspellen hoe dingen in de toekomst zullen gaan lopen. Bijvoorbeeld: de vorige keer dat je langs een bepaald bosje liep, sprong er een leeuw/wolf/beer uit. Kijk dus uit als je langs zulke bosjes loopt, want er is een kans dat het weer gebeurt! Je ego zet angstgevoelens in gang, waardoor jij het wel uit je hoofd laat om langs dat bosje te lopen. 

Nou is dit voorbeeld overdreven en vooral nuttig in de oertijd. Maar jouw ego voelt zichzelf nog steeds belangrijk en wil je ook voor minder levensbedreigende zaken behoeden. Bijvoorbeeld: de vorige keer dat je een presentatie gaf, klapte je dicht. Het ego wil niet dat haar schatje dit nog een keer overkomt, dus word je bang voor het geven van presentaties. In de hoop dat je niet nog een keer hoeft dicht te klappen. 

En van dat ego moeten we dus af? 

De trend heerst dat mensen die bezig zijn met spiritualiteit helemaal geen gevoelens van lage vibraties meer willen hebben. Zo dus ook de angstgevoelens die het ego in gang zet. Want hoe kun je ooit 100% ontwaken als dat ego steeds om de hoek komt om je bang te maken? We gaan ons verzetten tegen het ego, verdringen de gevoelens van angst en boosheid, om vervolgens keihard terug te vallen.  

Ik zie het zo: Je ego is als een overbezorgde moeder, die niet wil dat haar kindje iets overkomt: “Trek je wel een jas aan?” “Kijk je uit met oversteken?” “Eet je wel genoeg groente?”. En zoals overbezorgde moeders graag doen, komt je ego regelmatig op bezoek om te controleren of het wel goed gaat met haar schatje. Ze belt, komt onverwachts op de koffie, wil dolgraag helpen met zaken waar ze niets vanaf weet en jij zit eigenlijk niet op haar te wachten. Maar het blijft tóch je moeder, dus je accepteert dat ze jouw leven als het ware komt regisseren. En stiekem is het ook wel makkelijk als je moeder alles voor je beslist toch? 

Maar onthoud wel: als je écht iets wilt maken van je leven, kun je niet altijd op je moeder blijven leunen. Het is prima als ze af en toe even langskomt voor een kop koffie en om te checken hoe het gaat, maar weet ook dat het tijd is om je vleugels uit te slaan en uit het ouderlijk huis te vertrekken. 

Hoe ga je om met je overbezorgde mama? 

De eerste stap is accepteren. Accepteer dat je ego, vooral in het begin als je net ‘uit huis’ bent, regelmatig zal komen checken hoe het met je gaat. In de hoop dat je terug wilt komen onder de beschermende zorg van je moedertje. En misschien wil je dat stiekem ook wel. Het is wel heel fijn als je ego beslissingen voor je maakt en je niet die sprong in het diepe hoeft te wagen. Maar jij bent nu een strong indipendant woman en hoewel je accepteert dat je moeder regelmatig op de koffie komt, ga je niet mee terug naar je ouderlijk huis.  

Dus zo pak je het aan: Accepteer dat je soms gevoelens van angst of boosheid hebt. Zie het als je moeder die op bezoek komt, om te checken hoe het met je gaat. Je laat je moeder toch ook niet buiten staan? Hoe harder jij je verzet tegen je ego, hoe liever hij een deel van je leven uit wil maken. Erken de angst, laat het binnen, drink een kop koffie samen en stel je ego gerust. Daarna kun je hem weer uitzwaaien en kan jij weer verder met je leven. Je moet er heel even de tijd voor nemen, maar op de lange termijn zal je zien dat je overbezorgde moeder steeds minder vaak langs komt. Ze ziet in dat je het eigenlijk best oké doet zonder haar. 

Wees een beetje lief voor je Ego 

Je leeft al heel wat jaren samen met je ego en je kunt daarom niet verwachten dat hij je zomaar met rust laat zodra jij je vibraties verhoogt. Wees dus een beetje lief voor hem, accepteer dat hij er is en dat hij waarschijnlijk je hele leven af en toe langskomt om zich met je leven te bemoeien. Drink op zulke momenten een kop koffie of thee samen. Letterlijk! Als ik mezelf angstig, verdrietig of boos voel doet een grote kop thee wonderen. Blijf in je buik ademen, dat is voor je lichaam een teken dat je veilig bent. Erken dat je deze gevoelens hebt, maar laat je er niet in meeslepen. Drink je thee, blijf rustig ademen en zwaai de gevoelens daarna weer uit. Sommigen blijven wat langer hangen dan je verwacht had, misschien blijven ze zelfs bij je slapen, maar weet dat ze uiteindelijk altijd weer weggaan. Zolang jij in je buik blijft ademen, is het bijna onmogelijk om er aan onderdoor te gaan.  

Een deel van het mens-zijn is het vinden van de balans in je gevoelens en hoe hiermee om te gaan, we hebben ze niet voor niets! Weet ook dat het soms lastig is om alleen met je overbezorgde moedertje te dealen. Schakel dan hulp in, er zijn niet voor niets psychologen en hulpgroepen. Maak gebruik van hun expertise als je het zelf even niet meer weet. Niets mis mee :).

Dit is alles wat ik (tot nu toe) kan vertellen over het ego en hoe ik er mee omga. Heb jij nog aanvullende tips, deel ze dan in de comments!

Liefs, Mariska

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0