Bewust leven,  Level up in life,  Persoonlijk,  Uncategorized

Het belang van routines + mijn routine

Het hebben van een routine is top! Waarom? Omdat je er niet bij na hoeft te denken. Routines maken je leven makkelijker en efficiënter. Ze zorgen dat je jezelf minder zorgen maakt, omdat je weet wat je kunt verwachten. Benieuwd naar nog meer redenen om routines in je leven in te bouwen? Lees dan gezellig mee!

Zoals ik al zei maakt het hebben van een routine je leven makkelijker. Het mooie is dat je routines in alle onderdelen van je leven in kunt bouwen! Van je ochtend routine (opstaan, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen) tot aan de schoonmaakroutine voor je huis (maandag de was, woensdag stofzuigen, zaterdag ramen lappen).

Een routine zorgt dat je dingen gedaan krijgt

En dat is voor mij het grootste voordeel aan een routine: het zorgt er voor dat de dingen gedaan worden en je niets vergeet. Ik doe altijd op maandag de witte 60 graden was. Altijd.
Voordat dit een routine was, zaten we regelmatig op dinsdag zonder schone handdoeken. Om dit te voorkomen heb ik met mezelf de afspraak gemaakt dat maandag handdoekendag is en sindsdien zitten we nooit meer zonder.

Een ander voorbeeld is een gezichtsverzorgingsroutine. Door iedere dag in een vaste volgorde je gezichtsverzorging aan te brengen, zorg je er voor dat je zonder na te hoeven denken alle stappen doorloopt. In het begin kost dit wat discipline, maar je zal zien dat het binnen een maand routine is geworden en je zelfs niet kan slapen voordat je je gezicht hebt verzorgt. Daar heb ik namelijk last van. Ik word onrustig, voel me vies en blijf er aan denken (When a routine has been taken too far…).

Goede gewoontes stapelen

Gewoontes en routines liggen in elkaars verlengde. Waar een gewoonte vaak om een enkele actie gaat, is een routine een aaneenschakeling van acties die je in een vaste volgorde uitvoert. Je kunt hiermee spelen door goede gewoontes op elkaar te stapelen tot routines.

Begin met één goede basisgewoonte, bijvoorbeeld dagelijks op een vaste tijd opstaan. Toegegeven, hier ben ik zelf nog niet goed in. Op de dagen dat ik werk staat de wekker om kwart voor 7, ben ik vrij dan staat hij om half 9.
In plaats van een vaste tijd heb ik daarom de gewoonte gecreëerd om één keer te snoozen en daarna uit bed te gaan. Dit voorkomt dat ik op mijn vrije dagen oneindig blijf snoozen en mijn halve dag vergooi. Of dat ik ineens moet haasten om op tijd op werk te komen, dat haat ik.

Zodra de gewoonte van een vaste wektijd/ maximaal aantal keer snoozen op zijn plaats is, kan je de volgende gewoonte gaan introduceren. Bijvoorbeeld het direct zetten en drinken van je koffie, douchen en tanden poetsen, of je ontbijt nemen. Net wat jij belangrijk vindt in de ochtend.
Door steeds één extra handeling toe te voegen aan je routine, in plaats van direct helemaal omschakelen, blijft het behapbaar en hoef je in plaats van een hele reeks handelingen er slechts 1 te onthouden. Dit zorgt er voor dat je je daadwerkelijk aan je routine houdt.

Mijn ochtendroutine

Over de dag heen heb ik weinig routine, dat geef ik heel eerlijk toe. Maar het eerste deel van mijn ochtend ziet er altijd nagenoeg het zelfde uit:

 • Wekker gaat, 1 keer snoozen;
 • Uit bed en direct opmaken;
 • Naar toilet (Deze zit er zó ingebakken dat ik altijd om dezelfde tijd moet, het niet kan ophouden en er zelfs wakker van word. Ben je blij dat je dit weet? Waarschijnlijk niet 😉 ) ;
 • Koffie zetten en drinken;
 • In mijn dagboek schrijven (lees hier hoe ik dat doe);
 • Lenzen in doen, gezichtsverzorging en tandenpoetsen;
 • (Eventueel douchen als het harenwasdag is);
 • Aankleden;
 • Begin van de dag…

Op mijn werkdagen ga ik daarna direct naar mijn werk, op de dagen dat ik vrij ben ga ik bedenken wat ik die dag allemaal gedaan wil krijgen en maak ik een to-do lijstje. Of ik ga eerst een uur Youtube-filmpjes kijken, dat kan ook.
En doordat ik op mijn vrije dagen eigenlijk geen verdere routine heb, kom ik er halverwege de dag vaak achter dat ik nog niet gedaan heb wat ik wilde doen, raak ik in de stress en stel ik dingen uit.

Challenge voor de komende periode

En daarom wil ik met mezelf (en jou, als je wil) de challenge aangaan om op meer vlakken in mijn leven routines in te bouwen. Te beginnen met mijn dagelijkse routine op de dagen dat ik vrij ben, zodat ik mijn dagen niet verspil aan Youtube/Instagram/Reddit. Op dit moment denk ik dat de routine er zo uit komt te zien:

 • Ochtendroutine zoals zojuist beschreven;
 • Mijn to-do lijstje voor die dag maken;
 • Geoorloofd niksdoen tot 10 uur;
 • Ontbijten;
 • Beginnen met de to-do lijst;
 • Tussen 13u en 14u lunchen;
 • Minimaal een uur aan mijn scriptie werken;
 • To-do’s afmaken als dat nodig is;
 • Het avondeten maken en relaxen.

Later wil ik een wekelijkse huishoud routine gaan maken, maar op dit moment lijkt het me beter om eerst dagelijkse regelmaat in te bouwen.
Hoe ziet jouw dagelijkse/wekelijkse routine er uit? Heb je tips voor het ontwikkelen van routine? Deel ze in de comments!

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0