Persoonlijk,  Review,  Uncategorized

Na 1 jaar met het koperspiraal

Deze maand heb ik mijn koperspiraal alweer een jaar! Toen ik deze serie over mijn ervaring met het koperspiraal startte heb ik beloofd om regelmatig updates te geven, dus daar gaan we: Mijn ervaring na 1 jaar met het koperspiraal. Ik beantwoord de volgende vragen: Heb ik last gehad van een Mirenacrash? Heb ik nog steeds last van schimmelinfecties? Hoe gaat het mentaal met me?

De Mirenacrash

Ik kan hier heel kort over zijn: Volgens mij heb ik geen mirenacrash ervaren. Goddank! Betekent dit dat de mirenacrash een fabeltje is? Dat geloof ik absoluut niet, ik denk dat ik gewoon ontzettend veel geluk heb gehad. Mijn menstruatie was bijna direct weer constant, alleen waren mijn cycli langer dan voordat ik stopte met de mirena. Soms wel 40 dagen lang. Ik gebruik de app Flo om mijn cycli en bijbehorende symptomen bij te houden. Hierdoor ben ik tot een interessant inzicht gekomen:

Schimmelinfecties

Éen van de redenen om te stoppen met de Mirena was omdat ik regelmatig last had van schimmelinfecties. Hier heb ik helaas nog steeds geen passende oplossing voor gekomen. Door het gebruik van Flo ben ik er wel achtergekomen dat deze infecties altijd rond mijn eisprong voorkomen. En als je er over nadenkt is het niet zo gek dat rond deze periode mijn vagina een beetje van slag is. Rond de eisprong wordt je vagina namelijk minder zuur, zodat sperma kan overleven en het eitje bevruchten. De hoge zuurgraad is echter ook hetgeen wat er voor zorgt dat Candida minder kans maakt. Minder zuur is dus meer Candida.

Lactose beperkt eten

Nu ben ik deze maand een testje begonnen met lactose-beperkt eten en dat lijkt te werken. Ik durf nog geen uitspraken te doen, maar mijn eisprong zou volgens Flo vandaag moeten plaatsvinden en ik heb nog geen last. Zou ik iets op het spoor zijn?

Mentale gesteldheid

Mijn mentale gesteldheid is met sprongen vooruit gegaan en wordt nog iedere dag beter! Ik heb nog steeds mijn super gestreste momenten, maar dat zijn er veel minder dan toen ik de Mirena nog had en ze zijn sneller weer over! Ik ben vrolijker, kan makkelijker relativeren en ik word steeds beter in het uitvoeren van moeilijke taken. Denk aan het werken aan mijn scriptie en het huishouden. Ook heb ik sinds mijn Mirena er uit is geen spontane huilbuien meer gehad, terwijl ik die hiervoor zeker eens per maand had.

Mijn menstruaties

Het enige nadeel van een koperspiraal is dat mijn menstruaties langer en zwaarder zijn geworden. Meestal begin ik met een dag spotting, vervolgens een lichte dag en dan twee zware, waarna ik weer een lichte dag heb en nog een dag spotting. In totaal ben ik dus altijd wel een week bezig. Op de zware dagen heb ik ook last van een zere rug, zere buik en algehele malaise, maar niets wat een kop thee, rustig aan doen en twee ibuprofens niet aankunnen.

Eindoordeel over het koperspiraal

Nu ik mijn koperspiraaltje van t-safe een jaar heb, kan ik denk ik wel een eindoordeel vellen:
Ondanks dat mijn menstruaties een stuk zwaarder en langer zijn geworden, wegen voor mij de positieven écht op tegen de negatieven! Ik ben vrolijker, minder gestrest, en mijn algehele kijk op het leven is positiever geworden. Dat ik daarvoor twee dagen per maand pijn moet lijden, dat is dan maar even zo. Veel beter dan die regelmatige huilbuien om niks.
Voorlopig zal dit het laatste bericht zijn dat ik over het koperspiraal online zet, maar zodra er dingen veranderen (waar ik niet meer vanuit ga) zal ik ze delen. Mocht je vragen hebben, dan mag je natuurlijk altijd contact met me opnemen!

Heb jij ook een koperspiraal? Of zit je te twijfelen om er een te nemen? Deel je ervaringen of gedachten in de comments, zodat we van elkaar kunnen leren!

Liefs, Mariska

2 reacties

 • Juul

  Ik heb na mijn bevalling (10 weken geleden) nu ook een koperspiraal laten plaatsen. Ik heb na het plaatsen wel wat last gehad van meer afscheiding en mijn ongesteldheid is echt super heftig (met de mirena en pil niet of nauwelijks). Moest vannacht 3x! Nieuwe tampon gebruiken. Wordt dit naarmate de tijd vordert minder? Op dit moment denk ik eruit met dat ding – maar misschien moet ik het de tijd geven aangezien ik ook aan het ontzet geren ben. Mentaal gebeurt er dus een hoop

  • mariska3105

   Hoi Juul,

   Allereerst bedankt voor jouw reactie.
   Ik durf over jouw specifieke situatie geen uitspraken te doen, aangezien ik zelf nog geen kindje heb gekregen en daarom niet weet wat dat allemaal met lichaam en mentaal doet. Bij mij werd het bloeden uiteindelijk wel wat minder en normaler, maar iedere situatie is natuurlijk uniek. Sowieso zal je met het koperspiraal meer bloeden dan met de pil en de Mirenaspiraal.
   Daarom raad ik je aan om met jouw gynaecoloog of huisarts te praten als je zekerheid wilt hebben.

   Ik wens jou en je kindje wel heel veel liefde en geluk toe!
   Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0