Mijn ervaring met een shampoo bar + recept
Waarschijnlijk ken je ze wel van Lush, de shampoo bar. Een solide shampoo die begint te schuimen als je hem tussen je natte handen wrijft. Ik ben al maanden fan! Niet van de Lush, die werkte helaas niet voor mij en zitten vol met SLS. Nee, ik maak mijn shampoo bars zelf, voor een fractie van de prijs. Vandaag vertel ik alles over deze vorm van shampoo en deel ik mijn recept.
Wat maakt een shampoo bar zo goed?
Een shampoo bar is een shampoo in solide vorm. Hierdoor zijn er geen plastic flessen nodig om het te bewaren. Ook gaan solide shampoos veel langer mee dan een vloeibare, omdat je minder snel geneigd bent om te veel te gebruiken. Nog een heel fijn voordeel: een shampoo bar is veel compacter dan een vloeibare shampoo. Dat is weer handig als je op vakantie gaat en weinig gewicht mee kunt nemen. Je hoeft geen mini-shampoo aan te schaffen of te knoeien met kleine flesjes, maar kunt gewoon een stukje van je shampoo bar afsnijden en meenemen.
Volgens mij is de meest bekende shampoo bar van de Lush, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik geen fan ben. De Godiva shampoo die ik had ruikt heerlijk, maar de harde reiniger die in alle shampoo-bars van Lush zit maakt dat het mijn haar te hard reinigt en uitdroogt. Daarom ging ik op zoek naar een goed alternatief…
Sodium Coco Sulfate
Een alternatief voor het heftige SLS is SCS. SCS is een reiniger en droogt je haar wel iets uit, maar lang niet zo erg als SLS. Doordat mijn haar snel vet wordt, wilde ik liever wel een subtiele reiniger in mijn shampoo. Ik kwam uit bij zaailingen.com, waar Linda praat over SCS. Zij bestelt het op een Franse website. Aangezien ik geen SCS in Nederlandse webwinkels kan vinden heb ik dat ook gedaan. Komen die Franse lessen van de middelbare school tóch nog een keer van pas.
Een shampoo bar gebruiken
Het lijkt raar, een stuk zeep om je haar mee te wassen. Hoe pak je dat het beste aan?
Je kunt de shampoo bar direct over je hoofd wrijven, maar ik merk dat ik daardoor te veel shampoo gebruik. Daarom wrijf ik de bar even tussen mijn handen, zoals ik ook met vloeibare shampoo zou doen. Voor mij is shampoo ook direct een hoofd-massage, zodat ik mijn haar trigger om sneller te groeien en vuil zo goed mogelijk los te maken. Daardoor hoef ik automatisch minder shampoo te gebruiken.
Als je klaar bent spoel je de shampoo goed uit en gebruik je conditioner. Klaar!
Let op dat je de shampoo bar op een droge plaats opbergt, anders kan hij zacht worden of zelfs schimmelen. Ik bewaar die van mij in een oud Lush-blikje die ik zonder deksel op het randje van de douchewand heb staan.
Het recept
Shampoo bars kunnen behoorlijk prijzig zijn. Hoe fijn is het dan om zelf een shampoo te kunnen maken, voor een fractie van de prijs? Die kun je helemaal naar jouw wensen aanpassen, zodat je de perfecte shampoo hebt. Het basisrecept heb ik van zaailingen.com en aangepast aan mijn wensen. Zo gebruik ik liever geen kokosolie in mijn haar, dus heb ik die vervangen door een andere soort.
Ingrediënten
- 50 gram sodium coco sulfate (SCS)
- 8 gram gekookt water
- 12 gram macadamia-olie (of andere olie naar keuze)
- 10 druppels tijm-olie
- 10 druppels rozemarijn-olie
- 10 druppels sinaasappel-olie
Verwarm de SCS, de olie en het water au bain marie. Het wordt een soort dikke drap, niet helemaal vloeibaar. Als het goed heet is haal je het SCS mengsel van het vuur en meng je de essentiële oliën er door. Ik koos voor tijm, rozemarijn en sinaasappel, omdat deze oliën goed helpen wanneer je een jeukende hoofdhuid en roos hebt. Andere essentiële oliën kunnen natuurlijk ook!
Schep het mengsel in een vormpje en laat even kort in de vriezer afkoelen. Ik koos voor een siliconen cupcake vorm. Na nog 2 dagen uitharden is je shampoo-bar klaar!
Op dit moment ben ik na ongeveer een jaar bijna door mijn eerste shampoo bar heen. Het laatste kleine stukje bewaar ik voor op vakantie, zodat ik niet een hele bar mee hoef te nemen (TIP!). Op zich ben ik tevreden, maar heb nog steeds last van een jeukende hoofdhuid en wat roos. Wel maakt de shampoo mijn haar super schoon en ik wil hem graag blijven gebruiken. Daarom ben ik aan de test gegaan met een nieuwe samenstelling:
- 50 gr SCS
- 10 gram gekookt water
- 5 gram jojoba-olie
- 10 gram cacaoboter
- 20 druppels lavendel- essentiële olie
Jojoba-olie had ik op dit moment in huis, dus vandaar dat ik dit gebruikte. Cacaoboter schijnt goed te zijn bij een droge hoofdhuid en roos, net zoals lavendelolie.
Deze shampoo gebruik ik nu bijna een maand en ik ben super tevreden. Mijn roos is zo goed als weg, mijn haar glanst, het wordt niet snel vet. Ik ben blij. Bovenstaand recept kan ik dus absoluut aanraden!
Niet in de gelegenheid om ze zelf te maken?
Het is niet moeilijk om deze shampoo-bars zelf te maken, maar ik kan het me voorstellen dat je het om wat voor reden dan ook liever niet zelf doet. SCS is bijvoorbeeld best lastig om aan te komen. In dat geval lijkt het me heel leuk om de shampoo-bars voor jou te maken! Heb je interesse in een door mij gemaakte shampoo bar, neem dan eens een kijkje op mijn gloednieuwe Etsy pagina! De Shampoo bars worden geheel plastic-vrij verzonden en kosten €8,- per stuk. Wel reken ik €2,- verzendkosten, dus wees slim en koop direct een voorraadje!
Welke shampoo gebruik jij? Heb je al een shampoo bar? Laat het me weten in de comments!
Liefs, Mariska
4 reacties
Pingback:
Pingback:
helen
Hi Mariska, denk je dat ik een paar druppels lavendel massage olie toe kan voegen aan de bar met de jojoba? Of is dat te vet?
mariska3105
Hoi Helen!
Dat ligt denk ik aan de ingrediënten van de massage olie. Als het alleen een natuurlijke olie met lavendel essentiële olie is, dan zou het moeten kunnen. Anders durf ik het niet te zeggen…
Liefs, Mariska