Uncategorized

Duurzame voornemens 2019

Met het nieuwe jaar in zich komen ook de goede voornemens weer om de bocht. Stoppen met roken, meer sporten of meer tijd doorbrengen met de familie. Allemaal hele goede voornemens waar je op 1 februari alweer mee stopt omdat je het toch niet volhoudt.

Daarom wil ik het in 2019 op een andere manier gaan doen. In plaats van op 1 januari, als ik nog brak ben, mijn hele leven om te gooien, ga ik het in geleidelijke etappes doen. Iedere maand ga ik mezelf ergens op focussen, zodat ik aan het einde van 2019 12 duurzame voornemens heb uitgevoerd. Hierbij hou ik rekening met het weer, vakanties, afstuderen en eventueel een nieuwe baan, zodat alle voornemens haalbaar zijn.

 

Januari: Beginnen met mediteren

Om 2019 zo relaxed mogelijk te maken voor mezelf ga ik in het nieuwe jaar écht beginnen met mediteren. Ik heb een meditatieapp op mijn mobiel en in de app van Bellabeat zijn ook meditaties te vinden. De laatste weken ben ik één bonk stress van school, werk, stage, de feestdagen, noem maar op en het nieuwe jaar wil ik fris beginnen.

Ik heb wel vaker een poging tot meditatie gedaan, maar nooit doorgezet. Ondanks dat ik het fijn vind gun ik mezelf de tijd nog voor een meditatie van 10 minuten. Krom hè? 

Februari: Geen wegwerptasjes meer gebruiken

Ik ben opzich al goed bezig wat plastic tasjes betreft. zo heb ik in al mijn tassen een extra opvouwbaar tasje mee. Toch gebeurt het nog wel eens dat ik voor de makkelijke weg kies en mezelf een papieren tas laat aansmeren. Vanaf 1 februari helemaal niet meer. En stiekem begin ik daar vandaag, 27 december al mee.

Een plastic tasje kan nog hergebruikt worden, maar met een papieren doe ik dat eigenlijk nooit. “Die kan toch gerecycled worden” denk ik dan, niet meenemend dat er een boom is omgehakt voor dat stomme tasje.

Maart: Alleen nog herbruikbare menstruatieproducten

Ik gebruik al een menstruatiecup en tijdens Black Friday heb ik mezelf getrakteerd op wat wasbare inlegkruisjes. Door mijn spiraal bloed ik amper, dus dit lijkt me ideaal tijdens de laatste dagen van mijn menstruatie. In de loop van het jaar wil ik dit gaan uitbreiden met maandverband.
Op dit moment heb ik nog een hormoonspiraal, maar die moet er in 2019 uit. Ik weet nog niet of ik weer een hormoonspiraal of koperspiraal wil, of iets compleet anders. Wat de keuze ook wordt, ik ga maandverband nodig hebben, dat is 1 ding wat zeker is!

Omdat ik vind dat vrouwen elkaar moeten helpen in tijden van nood heb ik wel altijd wat tampons en een pakje maandverband in huis, uiteraard wel van een duurzaam merk, maar zelf zal ik ze niet meer gebruiken.

April: Alleen nog duurzame kledingmerken

DOTT. Young Ethical Fashion
Ik kwam dit merk toevallig tegen in een comment op facebook en ik ben verliefd geworden op de truien en shirts!

Er zijn tal van duurzame kledingmerken waarbij je er niet uit komt te zien als een geitenwollensok. Zo is er het merk dottshop waarbij vluchtelingen kleding van biokatoen maken.

Afgelopen zomer moest ik helaas een hoop oude jurkjes en shirtjes wegdoen, omdat ze écht niet meer te redden waren. In april ga ik kijken voor mijn nieuwe zomergarderobe, gemaakt op een ethische wijze met ethisch materiaal.

Mei: Groente zonder plastic

Ik doe mijn best, maar het komt nog regelmatig voor dat de groente die ik wil eten in plastic zit. Vooral aubergines en komkommers zijn vaak overdressed. Vanaf mei ga ik beter mijn best doen om helemaal geen verpakte groente meer te kopen. Zo’n 100 meter van de supermarkt waar ik vaak heenga zit een Turks winkeltje waar onverpakte groente verkrijgbaar is en iedere dinsdag en vrijdag is er markt in Groningen. Ook zijn er diverse duurzame supermarkten in de buurt. Verder nog excuses?

Juni: Alleen nog duurzame make-up en verzorging kopen

Als het goed is ben ik in Juni afgestudeerd, wat natuurlijk gevierd moet worden met heel veel feestjes. Voor feestjes maak ik mezelf graag op, maar make-up zit nagenoeg altijd in plastic. Voor kerst heb ik twee producten van BoHo-cosmetics gekregen, daarover snel meer, en ik wil uiteindelijk mijn hele collectie verduurzamen. Wat ik nog heb ga ik opgebruiken, maar alles wat ik nieuw koop is duurzaam.

Ik verwacht sowieso tot juni geen nieuwe make-up nodig te hebben, dus een prima maand om aan dit voornemen te beginnen!

Juli: Geen plastic flesjes

Ik koop eigenlijk al nooit meer wegwerp plastic flesjes, maar in juli ga ik ook zorgen dat mijn herbruikbare flesjes geen plastic meer zijn. Ik heb wel wat mooie flessen op het oog, maar omdat de flesjes die ik nu (december 2018) gebruik prima zijn wil ik nog even wachten met investeren in een glazen variant. Met het oog op de zomer lijkt juli me een ideale maand om deze investering te gaan doen!

Augustus: Duurzame zonnebrand

Ik verbrand super snel, dus in de zomer moet ik écht een zonnebrand gebruiken. Helaas zijn de meeste reguliere zonnebrandmerken schadelijk voor land- en zeeleven. Voordat ik in augustus/september (er staat nog niets vast) op vakantie ga wil ik een fijn merk zonnebrand hebben waarmee ik zonder schuldgevoel de zee ik kan springen.

September: Een duurzame bank uitzoeken

Toegegeven: ik heb niet veel geld. Maar het geld dát ik heb wordt op dit moment geïnvesteerd in fossiele brandstoffen en veetransport. Nou is mijn bank niet de minst duurzame, maar in augustus ga ik mijzelf verdiepen in het kiezen van een andere bank. Ik wil dat mijn tientje naar de bloemetjes en bijtjes gaat, in plaats van in de olieput.

Oktober: Een herbruikbare koffiebeker

Onderweg neem ik altijd een thermosbeker met thee mee, maar voor koffie heb ik nog geen oplossing. In oktober wordt het weer kouder en daarom is dit bij uitstek een maand om hierin te investeren.

November: De was verduurzamen

Ik heb absoluut geen hekel aan het doen van de was. Ik vind het heerlijk therapeutisch om alle verschillende sokken weer in passende paartjes te hebben en lekker ruikende shirtjes te dragen. Toch is er iets waar ik wel een hekel aan heb: de chemicaliën en plastic in wasmiddel. Voor de witte was gebruik ik al poeder in een kartonnen doos, maar ik wil een stap verder. Het hele jaar zal ik rustig mijn washok gaan verduurzamen, maar in november ga ik er bewust tijd aan spenderen om de was zo duurzaam mogelijk te doen.

December: Duurzame Sinterkerstcadeaus

December, de maand van de cadeaus. Het liefst zo veel en groot mogelijk. In 2019 ga ik zorgen dat alle cadeaus die ik geef en krijg zo duurzaam mogelijk zijn. Door zelf het goede voorbeeld te geven hoop ik anderen te overtuigen om datzelfde te doen. Leading by example noemen ze dat.

Eigenlijk is het een soort proef op de som van alle goede voornemens die ik in 2019 heb genomen. Ik zal mensen geen plastic cadeau doen en geen truitjes vragen van onethische merken. Mensen zullen van mij geen cadeaus in plastic cadeauverpakking krijgen en als er dan toch iets van plastic is dat ik graag wil hebben, is het tweedehands.

Waarom ik mijn voornemens op deze manier inricht

Goede voornemens worden traditioneel op 1 januari gestart. Mijn probleem is alleen dat te veel goede voornemens overweldigend en vaak vaag zijn. Hierdoor weet ik op 15 januari al niet meer waar ik mee bezig ben en stop ik er maar helemaal mee.

Door mezelf iedere maand een focuspunt te geven verduurzaam ik geleidelijk mijn leven zonder onwijze veranderingen. Ik gun mezelf op deze manier de tijd om zaken goed uit te zoeken en de meest duurzame optie te kiezen.
Aan het einde van iedere maand schrijf ik een stukje over hoe het die maand met mijn voornemens is gegaan.

Heb jij ook duurzame voornemens? Hoe ga jij 2019 zo duurzaam mogelijk maken?

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0