Bewust leven,  Uncategorized

Alleen nog maar duurzame kledingmerken ~ Duurzame voornemens 2019

We zijn alweer in april aanbeland en dat betekent dat ik vanaf nu alleen nog maar duurzame kledingmerken zal kopen. In dit artikel leg ik uit waarom iedereen eigenlijk duurzame kledingmerken zou moeten dragen en op welke manier ik dat vanaf nu ga aanpakken. Lees je gezellig mee?

Wat is ‘Fast fashion’?

Fast fashion vertaalt letterlijk naar ‘snelle mode’. De verschillende kledinglijnen volgen elkaar razendsnel op en waar we vroeger 2 seizoenen hadden met verschillende kledinglijnen, hebben we er tegenwoordig 52! Een ander kenmerk van fast fashion is dat het heel snel van de catwalk in de winkels terecht komt, zodat de klanten er bijna direct gebruik van kunnen maken. Om dit voor elkaar te krijgen moet de kleding heel snel en goedkoop geproduceerd worden. En hoe produceer je kleding snel en goedkoop? Inderdaad: Lage lonen en slechte kwaliteit.

Ik moet eerlijk toegeven dat ook ik vroeger shirtjes in de kast had hangen met het kaartje er nog aan. Gekocht in de uitverkoop van de Primark voor €2,- om het vervolgens nooit aan te trekken. Ook had ik minimaal 5 paar schoenen die ik nooit droeg, nog 5 paar schoenen die ik wel droeg, maar die niet lekker zaten en uiteindelijk 2 paar die ik wél graag draag. Ik zal daarom de laatste zijn die mensen veroordeelt omdat ze fast-fashion dragen. Maar ik wil hen wel bewust maken van hun keuzes, om zo de wereld een stukje mooier te maken.

Wat zijn de problemen in de kledingindustrie?

De kledingindustrie is een van de grootste vervuilers en uitbuiters. Kijk maar eens hoe groot de fast fashion ketens, zoals Primark en H&M zijn in vergelijking tot eerlijke modemerken. Zij hebben dus een flinke vinger in de pap. Kleding lijkt tegenwoordig wel een statussymbool. En dan bedoel ik niet dat kleding een goede kwaliteit moet hebben, je telt pas écht mee als je iedere dag een andere outfit draagt. Omdat je het maar zo kort draagt doet de kwaliteit er niet toe, na een week heb je toch alweer iets anders gekocht. En dat oude shirtje? Dat belandt op de vuilnisbelt, waar het waarschijnlijk lange tijd blijft, omdat het van polyester (een soort plastic) is gemaakt.

Een ander probleem is dat de arbeiders in kledingfabrieken nog niet eens een minimumloon verdienen onder slechte arbeidsomstandigheden. Waarom ze dan niet ergens anders gaan werken? Omdat de grote ketens alle kledingfabrieken hebben opgekocht en er dus geen enkele mogelijkheid is om anders meer te verdienen. En als je moet kiezen tussen geen of heel weinig geld, dan is iets toch beter dan niets.
Wil je hier meer over weten, kijk dan eens de documentaire ‘The true cost’ beschikbaar op Netflix. Nadat ik deze film gezien heb, weet ik zeker dat ik nooit meer een onethisch kledingmerk wil steunen. Onthoud dat jouw geld een stemmiddel is. Stem je op grote ketens die hun arbeiders uitbuiten, of stem je liever op een klein initiatief waar de arbeiders eerlijk behandeld worden?

Ik blijf liever bij mijn H&M shirtjes

Je kunt verschillende redenen hebben om liever bij fastfashion merken te blijven. Ik ga proberen om ze te ontkrachten 😉

Ik heb geen geld voor duurzame kleding.

De meest duurzame manier van kleding kopen is tweedehands. Deze kleding is vaak van betere kwaliteit, goedkoper én omdat er niets nieuws geproduceerd wordt de beste optie voor het milieu. En reken eens uit: Je kunt shirtjes kopen voor €10,-. Laten we zeggen dat zo’n shirtje na een maand dragen écht af is. Je betaalt in zo’n geval minimaal €120 per jaar aan shirtjes die onethisch geproduceerd zijn. Je kunt van dat geld ook duurzame shirtjes kopen die zo’n €60,- kosten. En geloof mij, die shirtjes gaan veel langer mee! Uiteindelijk ben je dus veel goedkoper uit als je goede kwaliteit koopt.

Maar winkelen is zo leuk. Als ik niet ga winkelen zie ik mijn vriendinnen nooit meer!

Is winkelen écht zo leuk? In zo’n veel te drukke winkel doelloos ronddolen en kleding passen in kleine, zweterige hokjes?
Vaak koop je maar om het kopen, om de kleding vervolgens nooit aan te trekken en je aan het eind van de maand af te vragen waar je geld is gebleven. Ik heb juist een hekel aan winkelen ontwikkeld door deze dingen.
Wees eens origineel en vraag je vriendinnen om een taartje en een kop koffie. Uiteindelijk kost het minder en je kunt elkaar écht spreken. Om de dag verder op te vullen wandel je in plaats van door de winkelstraat door een mooi park, picknickspulletjes mee, muziekje aan. Wat wil een mens nog meer? En als je zo graag wilt gaan winkelen, ga dan eens met zijn allen naar een kringloopwinkel. Pas gekke jurkjes en kleurrijke hoedjes, houd een modeshow en lach jezelf helemaal dood.

Als ik te vaak het zelfde draag denken mensen dat ik arm ben!

Seriously? Als mensen dat over jou denken zegt dat meer over hun eigen onzekerheid dan over jou! Is het jou wel eens opgevallen als mensen regelmatig het zelfde shirtje dragen? En judge je hen dan? Of sta er eerlijk gezegd niet zo bij stil wat anderen dragen?
Bouw een beetje zelfvertrouwen op, als mensen een opmerking maken over het feit dat je een shirtje regelmatig draagt, vertel hen dan dat je het een fijn shirt vindt en dat het van een goede kwaliteit is. Als jij direct onzeker wordt, zal dat gezien worden als teken van zwakte. Je bent dan een makkelijk doelwit. Maar als jij met trots vertelt over dat shirt zijn de anderen uit het veld geslagen. Je bent sterk en juist een moeilijk doelwit. Ze zullen dan doorgaan naar een ander slachtoffer, dat misschien nog niet zo sterk in zijn/haar schoenen staat.

Wanneer is kleding duurzaam/ethisch?

Er komen steeds meer nieuwe merken bij die zichzelf ethisch en duurzaam noemen. Ook de grotere ketens hebben tegenwoordig een lijn met ‘duurzame(re)’ kledingkeuzes. De katoen is bijvoorbeeld biologisch, waardoor de katoenboer minder in contact komt met chemische bestrijdingsmiddelen. Het ligt er bij dit onderwerp heel erg aan wat jouw normen en waarden zijn. Hecht jij bijvoorbeeld de meeste waarde aan mensenrechten? Of is het voor jou het alle belangrijkst dat de kleding milieuvriendelijk geproduceerd wordt? Hoeveel moeite wil je doen om een nieuw kledingstuk uit te zoeken? Allemaal afwegingen die je voor jezelf moet maken in de zoektocht naar jouw (nieuwe) lievelingsmerken.

Duurzaam en ethisch betekent voor mij in ieder geval dat de hele productieketen transparant is. Het is bekend van welke materialen het product gemaakt is, of dit biologisch is en of de mensen in de fabrieken als mensen behandeld worden. Dus een leefbaar loon en veilige arbeidsomstandigheden. Als een van deze aspecten ontbreekt op de website, dan haak ik al af. Duurzame merken zijn er over het algemeen namelijk trots op dat zij een verschil maken en wijden daar een hele pagina aan op hun website.

Waar koop je duurzame kleding?

De allerduurzaamste kleding is natuurlijk tweedehands. Dus struin je plaatselijke kringloopwinkels en Marktplaats eens af. Je vindt dan de meest originele kleding voor een kleine prijs. En heb je al van United Wardrobe gehoord? Hier worden ook heel veel (merk)kledingstukken aangeboden die je op een betrouwbare manier kunt bestellen. De verkoper krijgt het geld pas wanneer jij het kledingstuk in goede staat hebt ontvangen.
Maar soms wil je iets nieuws. Ondergoed heb ik bijvoorbeeld tóch liever nieuw in plaats van gedragen. Principedingetje.

Wat nieuwe kleding betreft zijn er steeds meer merken die een transparante productieketen hebben en duurzame materialen gebruiken. Op de pagina ‘Duurzame tips’ hou ik onder anderen een lijst bij van duurzame kledingmerken. In heel 2019 heb ik nog maar 1 nieuw kledingstuk gekocht. Een wollen trui uit een kringloopwinkel. Ik kan dus nog niet echt mijn ervaring delen over verschillende merken.

Stappenplan als ik nieuwe kleding nodig heb

Om mezelf het winkelen zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk te maken, heb ik dit kleine stappenplannetje ontworpen om de keuze voor een kledingstuk vast te stellen:

  1. Wat heb ik precies nodig? Beantwoord deze vraag zo specifiek mogelijk. Alleen ‘een shirtje’ is niet genoeg. Moet het een bepaalde kleur hebben? Voor welke gelegenheid ga ik het dragen? Hoe snel heb ik het nodig? Hoeveel geld ga ik er aan spenderen?
  2. Weet ik zeker dat ik het nog niet heb? Of kan ik eens een nieuwe combinatie met mijn huidige garderobe proberen voor deze gelegenheid?
  3. Tweedehandswinkels. Als ik de tijd heb om een kledingstuk uit te zoeken, ga ik als eerste tweedehandswinkels, marktplaats en United Wardrobe in de gate houden.
  4. Komt de deadline iets dichter bij? Dan ga ik op zoek naar nieuwe, duurzame kledingmerken en struin ik de websites van mijn lijstje af. Het voordeel van een duidelijke wens, is dat je heel snel kunt filteren en kunt zien of een website al dan niet heeft wat je zoekt.
  5. En als ik écht NU iets nodig heb? Het kan zomaar voorkomen. Voordat je het weet ben je binnen een week uit al je broeken gescheurd. Ja, dit is mij een keer gebeurd. Ik heb een hekel aan broeken kopen en stel het zo lang mogelijk uit. In dat geval ga ik zo snel mogelijk op zoek naar een fysieke winkel met een Eco of biologische kledinglijn.
  6. Goed zorgen voor mijn kleding. Om te zorgen dat de nieuwe stukken die ik koop zo lang mogelijk meegaan, zorg ik goed voor ze. Dus niet zomaar op de grond laten slingeren, zo min mogelijk- en volgens het voorschrift wassen en ecologisch wasmiddel gebruiken. Vervolgens hangend opdrogen (heb toch geen droger) en netjes opgevouwen in de kast leggen.

Draag jij duurzame kledingmerken? Waar koop je die? En wat betekent duurzaam eigenlijk voor jou? Deel het in de comments en help anderen in hun zoektocht!

Liefs, Mariska

Bronnen:

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0